Місце трав у раціональному лікуванні

 


Обліпіха та калина
   Обліпиха та калина є одними з цілющих ягід, які збирають вже останніми наприкінці літа та восени. У обліпіхі міститься величезна кількість мікроелементів, вітамінів та інших речовин, а калина лікує майже всі жіночі захворювання. Взимку ці ягоди рятують нас від застуди та різних хвороб.
   Корисні та лікувальні властивості

Обліпихова олія має протизапальні, полівітамінні, бактерицидні, епітелізуючі, гранулюючі, знеболювальні та антиоксидантні властивості. Її використовують для лікування шкірних захворювань, опіків, саден, загоєння ран, трофічних виразок, хвороб очей, носоглотки (гайморит, хронічний тонзиліт, фарингіт, риніт) і ротової порожнини, лікують пацієнтів із виразкою шлунка, дванадцятипалої кишки, атеросклерозом та у гінекології тощо.

Плоди обліпихи (свіжі або перероблені) у вигляді соку, водного настою, сиропу використовують при застуді, захворюваннях верхньо-дихальних шляхів, виразковій хворобі шлунка, серцево-судинної системи, атеросклерозі, гіпо- та авітамінозі, порушеннях обміну 

   Препарати з калини звичайної проявляють кровоспинну і слабку сечогінну дії, мають в’яжучі та заспокійливі властивості, посилюють тонус м’язів матки, збільшують тривалість дії снодійних засобів.

Препарати з кори застосовують також при судомах та істерії.

Зовнішньо відвар кори використовується для промивань, обробки ран і виразок, полоскання рота і горла.

Свіжі плоди, перетерті з цукром, а також сік вживають при нервовому збудженні, гіпертонії, атеросклерозі, кашлі, охриплості, хворобах печінки.

Сік плодів калини використовують при раку молочної залози, гіпоацидних гастритах, анемії, набряках, нервових розладах, для профілактики виникнення злоякісних утворень при гастритах з пониженою кислотністю, поліпозі шлунка. Місцево - при екземі, фурункулах, для відбілювання шкіри обличчя.

Плоди калини мають бактерицидну та фітонцидну дію і проявляють сильно виражений інгібуючий вплив на трихомонади та лямблії. Вони також згубно впливають на черевнотифозну і дизентерійну палички.

Екстракти з плодів мають кардіотонічну дію, подібну до дії препаратів наперстянки.

Настій з листя використовують при ангінах, чинить антигельмінтну дію.

Відвар та настій з квіток виявляють відхаркувальний, потогінний ефект при респіраторних інфекціях; в’яжучий - при діареї; зовнішньо використовують при туберкульозі шкіри, діатезі, екземі; відвар з насіння - при диспепсії.


Вітамінні чаї

  • 2 ст. обліпихи, 2 апельсини зі шкіркою, 1 корінь імбиру, 2 ч. л. кориці.
  • 1 ст. малини, 0,5 ст смородини, пучок м'яти.
  • 200 г кореня імбиру, 2 лимона, 1 ч. л. кориці, пучок м'яти або меліси.
  • 2 ст. ягід калини, 1 ст. малини, 1 лимон.
  • 1 ст. суниці, 2 ст. л. сухих квіток ромашки, 0,5 лимона.
  • 1 ст. ягід журавлини або брусниці, 0,5 ст. малини, 0,5 лимона
  • 1л води, 1 лимон, 200г калини, 4 ст/л меду.
  • 1ст/л калини, 1 скл. окропу. Настояти 1 годину пити по 0,5 скл/ 2 рази на добу (зміцнює імунітет, заспокоїть нервову ситему).
  • 1ст/л калини, 1 ст/л меду, 200 мл. окропу.


Цілющі трави для здоров'я волосся

   Натуральні лікарські рослини забезпечують дієвий догляд за тьмяним, знебарвленим і виснаженим волоссям, допомагають прискорити його ріст, позбавитися від випадіння чи лупи.

   Важливо обрати трави із правильним складом та використовувати їх регулярно. В такому разі волосся віддячить здоров’ям і красою.

   Цінність та дієвість лікарських трав зумовлена багатством вітамінів, мінералів, органічних кислот, ефірних олій, що в них містяться. Наприклад, аскорбінова та саліцилова кислоти здатні припинити запальний процес та стимулювати регенерацію клітин. Ефірні олії ефективно живлять волосся, запобігають сухості та тьмяності. А калій, магній, залізо стимулюють його ріст та підвищують пружність.

ФІТОТЕРАПІЯ СУХОГО ВОЛОССЯ

   Сухість є однією з найпоширеніших проблем, від яких страждає наше волосся. Серед причин:

- використання хімічних засобів для миття та укладки;

- регулярний термічний вплив фенами та щипцями для вирівнювання чи завивки;

- хлорована вода;

- ультрафіолет;

- високі чи низькі температури на вулиці.

   Для живлення сухого та тьмяного волосся найкраще підійдуть ромашка, чебрець, материнка та корінь лопуха.

РОМАШКА

   Ромашка містить велику кількість цінних компонентів, вітамінів та мінералів, що покращують стан волосся:

  • - ефірні олії зволожують та живлять пасма;
  • - каротин забезпечує шовковистість;
  • - дубильні речовини зміцнюють корені та регенерують структуру волосин;
  • - калій, кальцій, магній та залізо відновлюють фолікули та прискорюють ріст волосся.
  • ЧЕБРЕЦЬ

   Чебрець відновлює та зволожує волосся за рахунок ефірних олій та олеїнової кислоти, пришвидшує його ріст та покращує зовнішній вигляд.

МАТЕРИНКА

Материнка багата на:

  • - вітаміни A, В, С;
  • - амінокислоти;
  • - антиоксиданти;
  • - ефіри.

   Завдяки цьому вона дуже дієва в боротьбі із сухим, ослабленим волоссям та посіченими кінчиками.

КОРІНЬ ЛОПУХА

   Корінь лопуха здатен зробити волосся здоровим, шовковистим, перемогти сухість та тьмяність. Крім того, відвар із кореня лопуха дуже дієвий для зміцнення волосся та стимуляції його росту. Такі лікувальні властивості пояснюються хімічним складом рослини. Вона містить:

  • - протеїни;
  • - ефірні олії;
  • - стеаринову та пальмітинову кислоти;
  • - вітаміни A, C, P, E, B;
  • - залізо;
  • - цинк.
Щоб позбутися сухості волосся, візьміть 2 ст. л. сушеної ромашки й залийте 300 мл окропу. Посуд накрийте кришкою та дайте настоятися. За годину процідіть відвар та залиште охолоджуватися. Використовуйте після миття волосся як ополіскувач, не змиваючи водою.

 ТРАВИ ДЛЯ ВОЛОССЯ, ЩО СХИЛЬНЕ ДО ЖИРНОСТІ

   Жирне волосся, яке доводиться мити щодня, потребує використання інших лікарських рослин. Запобігти надлишковому виділенню жиру можуть м’ята, подорожник, полин, звіробій та лаванда.

М’ЯТА

   М’ята містить ефірні олії та ментол, який покращує мікроциркуляцію крові та посилює ріст волосся. Рослина ефективно бореться з надлишком шкірного жиру, має бактерицидну дію, запобігає свербінню.

ПОДОРОЖНИК

Листя подорожника:

  • - нормалізує роботу сальних залоз;
  • - покращує pH шкіри;
  • - зміцнює волосяні фолікули;
  • - активізує ріст волосся.

А також завдяки органічним кислотам, каротиноїдам, алкалоїдам та вітамінам С і К усуває лущення, роздратування шкіри.

ЛАВАНДА

   Лаванда регулює роботу залоз внутрішньої секреції та знімає свербіж за рахунок дубильних речовин і смол.

ЗВІРОБІЙ

   Звіробій не тільки дієво бореться з надлишком шкірного сала, а й чудово тонізує та очищує шкіру. Ефект досягається завдяки таким компонентам, що містяться у хімічному складі рослини:

  • - ефірним оліям;
  • - смолам;
  • - вітамінам C, PP, E;
  • - мікро– та макроелементам.
  • ПОЛИН

Полин містить органічні кислоти, а тому:

  • - регулює роботу сальних залоз;
  • - усуває лупу, себорею, свербіж;
  • - прискорює ріст волосся.
Щоб позбутися зайвої жирності волосся, залийте 1 ст. л. полину склянкою окропу і залиште на 15 хвилин. Процідіть і використовуйте як ополіскувач. Після 15 процедур бажано зробити перерву на 2–3 тижні. 
     ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ-АКТИВАТОРИ РОСТУ ВОЛОССЯ

   Відсутність достатньої кількості вітамінів та поживних речовин, неправильний догляд уповільнюють ріст волосся і роблять його ламким. Щоб запобігти цьому, варто звернути увагу на лікарські трави, що сприяють активному росту волосин. Серед них календула, аїр, базилік, плющ та череда.

КАЛЕНДУЛА

Квітки календули :

  • - нормалізують роботу волосяних фолікулів;
  • - зміцнюють структуру волосини;
  • - прискорюють ріст волосся.

Такий результат забезпечують:

  • - ефірні олії;
  • - флавоноїди;
  • - стерини;
  • - кумарини.

   А також цінні мікроелементи — цинк, мідь, залізо, магній, кальцій, селен.

ПЛЮЩ

   Плющ містить жирні олії, мінеральні солі, йод, каротин, мурашину та яблучну кислоти, завдяки яким зміцнює волосся, стимулює ріст, додає об’єму.

ЧЕРЕДА

   Череда сприяє зміцненню волосяних цибулин та активному росту волосся, оскільки містить велику кількість кератину.

Щоб прискорити ріст волосся, 2 ст. л. сухої череди та 1 ст. л. ромашки залийте двома склянками окропу й залиште на годину. Процідіть і використовуйте як ополіскувач; водою не змивайте. 
     НАЙКРАЩІ ТРАВИ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ       ВОЛОССЯ

   Тьмяне, ослаблене, посічене, після хімічної завивки чи регулярного використання феном — таке волосся потребує особливого догляду. В пригоді стане шавлія, безсмертник, материнка, деревій.

ШАВЛІЯ

   Шавлія робить волосся гладким, позбавляє ламкості та розщеплення кінчиків. Ефірні олії та смоли, що містяться в шавлії, надають сили, об’єму та блиску.

БЕЗСМЕРТНИК

   Безсмертник покращує кров’яну мікроциркуляцію волосин, відновлює їхню пошкоджену структуру та сприяє росту. Завдяки корисним складовим, серед яких жирні органічні кислоти, зола, смоли, каротин, вітаміни С і К, ця рослина зміцнює волосся та захищає його від ламкості.

ДЕРЕВІЙ

   Деревій сприяє активному росту волосся за рахунок каротину, який покращує кровообіг і зміцнює волосяні цибулини. Вітамін А, що міститься в рослині, усуває ламкість і попереджає ранню сивину.

Для зміцнення волосся використовуйте маску із шавлії та ромашки. 1 ч. л. сухої шавлії та 1 ч. л. ромашки залийте 20 мл окропу, залиште на 20 хвилин. Процідіть, додайте 3 курячі жовтки та перемішайте.
Нанесіть на чисте волосся, обгорніть плівкою та рушником, залиште на годину. Після завершення процедури ретельно промийте волосся.

Куркума

Корінь куркуми – це сильний антиоксидант, містить кальцій, залізо, йод, фосфор, кальцій, вітаміни С і групи В, ефірна олія, лактон, алкалоїд і ін.

Виводить шлаки і токсини з організму, ефективний при отруєнні хімічними речовинами.

Куркума добре очищає кишечник від слизу, пригнічує гнильну мікрофлору і підтримує нормальну кишкову флору, покращує травлення (особливо якщо ви вживаєте важку їжу), нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту і роботу підшлункової залози.

Її використовують для лікування систем травлення (нетравлення, виразки шлунка, дванадцятипалої кишки). Вона знижує кислотність, тим самим надаючи противиразковий ефект.

Лікує систему кровообігу (покращує циркуляцію крові, сприяє утворенню еритроцитів і зменшує тромбоцити), регулює обмін речовин, стимулює імунну систему. Екстракт куркуми успішно використовують для боротьби з раком товстого кишківника.

Знижує «поганий» холестерин і цукор в крові, чистить кров, нормалізує склад крові, пом’якшує наслідки променевої терапії. Недарма куркуму корисно вживати хворим на цукровий діабет, людям ослабленим після хронічних хвороб і хворим.

Вона знижує набряки при артриті, сприятливо лікувальну дію при захворюваннях суглобів.

Також куркума покращує стан хворих з алкогольним цирозом печінки. Жовта речовина куркумін очищає жовчний міхур, а ще в її складі є ефірна олія, яка сприяє збільшенню утворення жовчі, затримуючи ріст бактерій. Дослідження показують, що куркума є гепапротектором, захищає печінку від дії токсичних речовин.

Особливо її необхідно вживати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту при зниженим жовчовиділення. Куркума сприяє жовчоутворенню і має жовчогінну дію, збільшуючи при цьому синтез жовчної кислоти практично на 100%.

Куркума добре знижує вагу і потяг до жирних і солодких страв! Тому часто можна зустріти екстракт куркуми в препаратах для корекції фігури.

Рецепти з кукурми:

1/2 ч. л. куркуми на 200 мл води, молока або кефіру з додаванням трохи меду. І універсальні ліки готові! 

Спробуйте!

– при діабеті вживайте 1/3 ч.л. куркуми перед їжею, запиваючи невеликою кількістю води.

– при захворюваннях шлунка (діареї, метеоризмі) – 1/2 ч. л. на 200 мл. води до їжі.

– при застуді (температура і кашель) розітріть куркуму з медом 1: 1, прийом по 1/2 ч. л. тричі на день.

– при захворюваннях суглобів (артрит) змішайте куркуму, імбир і мед (1: 1: 1) і приймайте по 1/2 ч. Л. 2-3 рази на день до їди.

– при отруєнні хімікатами і кропивниці регулярно додавайте куркуму в їжу.

– при кровоточивості ясен і для зміцнення ясен допоможуть полоскання складом: 1 ч. л. куркуми на 200 мл теплої води

– при анемії 3 рази в день приймайте 1/2 ч. л. куркуми з такою ж кількістю меду.


Лікуємо серце травами

* При гіпертонії
- 2 рази на день зїдайте по 1 ч.л. подрібненого насіння укропа. Забудете про проблеми з тиском.
* При серцевій недостатності
- 1 ч.л. трави жовтушника залити 0,5л склянки окропу, настоювати 2 години. Приймати по 1 ст.л. настою 3 рази на день протягом 20 днів.
* При уповільненому пульсі
- Приймайте по 20-30 крапель настоянки елеутерококка (розбавляти водою) 2 рази на добу до обіду.
* При сильному серцебитті
- 2 ч.л. календули залити 2 склянками окропу, настояти 2 години. приймати по 1/4 настою 4 рази на день за 30 хвилин до прийняття їжі.

Як зміцнити імунітет

Шипшина   З лікувальною метою використовують плоди, квітки, стебла, кореневища і листя цієї рослини. З них готують настої, відвари і чай. У них дуже багато вітаміну С, мінералів, дубильних речовин і натуральних кислот. Приготовлені напої - один з кращих засобів зміцнення імунітету, а також профілактики гіпертонії, циститу і нестачі вітамінів.
Липа   Квітки цього дерева відрізняються лікувальним впливом, оскільки багаті вітамінами, флавоніди і глікозидами. З квіток готують чай і відвари, покращують смак медом. Липа корисна при сухому кашлі, ОРЗ, вірусних захворюваннях. Липовий відвар є антибактеріальним засобом, тому їм полоскати горло в процесі лікування застуди.
 Звіробій   Ця трава характеризується насиченим вмістом цінних речовин, таких як вітаміни, масла і природні кислоти. Тому вона відмінно відновлює тканини організму, знімає запалення і зміцнює організм. Настій цієї рослини особливо рекомендується вживати при грипі.     
Пустирник   У пустирника також є безліч різних масел, натуральних кислот, мінералів, флавонідів і вітамінів. Ця рослина прекрасно заспокоює і нормалізує підвищений тиск, тому препарати, приготовані на основі даної рослини, призначають при гіпертонії, нервових розладах і ВСД.     
Черемуха   У плодах цієї лікарської рослини є кислоти (яблучна, аскорбінова, лимонна), цукор, флавоніди, масла та інші корисні складові. З них готують настої, які нормалізують травлення, роботу кишечника, виводять з крові токсини, знімають запалення.
3 найсмачніших і корисних рецепта трав'яного чаю     
У рівних частинах: меліса, глід (ягоди і квіти), звіробій, липа і м'ята. Напій характеризується заспокійливою дією. 
У рівних частинах: бузина чорна (плоди), липа, чебрець. Напій знімає біль в спині, заспокоює, зміцнює здоров'я. 
  У рівних частинах: ромашка, м'ята, чебрець. Напій покращує процес проходження метаболізму, травлення, заспокоює, усуває здуття в кишечнику.

Зміцнювати імунітет обов'язково потрібно декільком категоріям людей:

Ослаблені люди. Ті, у кого є хронічні хвороби, травми. Люди після операцій, виснажливих тренувань. Городяни, які живуть в постійному стресі, недосипі, мають дуже слабкий імунітет.

Малорухливий спосіб життя. Недолік м'язової роботи – велика небезпека для організму. Сповільнюються всі процеси в організмі, в тому числі і імунної системи.

Ті, хто має шкідливі звички. Нікотин і алкоголь абсолютно не сприяють зміцненню імунітету. Через постійне куріння може порушиться робота серцево-судинної системи, а зловживання алкоголем поступово руйнує печінку.

Трави, які зміцнюють імунітет і всім добре знайомі:

Ромашка аптечна захищає від простудних захворювань. Рецепт: 1 ст. ложку квіток заварюють в 1 склянці окропу. Вживають по 50 мл 2-3 рази на день впродовж тижня.
Хвощ польовий нормалізує водно-сольовий обмін, виводить шкідливий холестерин. Рецепт: 1 ст. ложка трави на склянку окропу. Настояти 30 хвилин і процідити. Пити по 0,5 склянки за 20 хвилин до їди 2-3 рази на день.

Овес посівний покращує обмін речовин. Рецепт: 2 ст. ложки вівса заливають 2 склянками окропу, кип'ятять ще 15 хвилин на повільному вогні, настоюють1 годину, проціджують. Пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день до їди.

Часник посівний бореться з гіповітамінозом, захищає від простудних захворювань, покращує стан судин, нормалізує обмін речовин. Під час епідемій з'їдайте по зубчику часнику щодня. Рецепт зовнішнього засобу: 2-3 зубчики дрібно нарізаного часнику залити склянкою окропу, дати настоятися 40 хвилин. Якщо у вас немає ранок у роті, то таким засобом можна полоскати рот і горло.
Дягель лікарський покращує склад крові. Рецепт: 1 ст. ложку кореня залити склянкою окропу, настояти на водяній бані 20 хвилин, процідити. Пити по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їди.

Глід криваво-червоний заспокоює, знижує тиск, зміцнює серцевий м'яз. Рецепт: 1 ст. ложку плодів з квітками залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Пити по1/4 склянки 3-4 рази на день до їди.

Хміль звичайний заспокоює, покращує апетит і травлення, нормалізує обмін речовин. Рецепт: 1 ст. ложку шишок хмелю залити склянкою окропу, настояти 15-20 хвилин, процідити. Пити по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їди.

Горобина звичайна допомагає при астенії, недокрів'ї, гіповітаміноз, відновлює обмін речовин. Рецепт: 2 ст. ложки сушених ягід залити 2 склянками окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день до їди. Приймати краще з медом, він підсилює цілющі властивості горобини.

Горобина чорноплідна покращує роботу щитовидки, допомагає при недостачі вітамінів. Рецепт: 1 ст. ложку ягід заливають 1 склянкою окропу, настоюють в термосі 4-5 годин. Після того, як заллєте термос окропом, закривайте його тільки через 20 хвилин.


Комментарии

Популярные сообщения